Процентът на непланираната бременност в тийнейджърска възраст в Северна Македония е

...
Процентът на непланираната бременност в тийнейджърска възраст в Северна Македония е
Коментари Харесай

Процентът на тийнейджърска бременност в Северна Македония е 3 пъти по-висок от този в Европа

Процентът на непланираната   бременност в тийнейджърска възраст в Северна Македония е съвсем три пъти по-висок от този в европейските страни. По последни данни най-младото момиче, направило аборт е на 13 години, на същата възраст е и най-младата родилка в страната.

Само 12,8 % от младите двойки до 29 години употребяват модерни контрацептиви. Бюджетът за безвъзмездна модерна контрацепция за девойки и дами в уязвимо състояние, възложен от Превантивната стратегия за майки и деца, се е нараснала от 100 хиляди денара през 2022 година на 500 хиляди денара през тази година, само че единствено дамите, живеещи в Скопие, получават безвъзмездна контрацепция, освен това единствено посредством Университетска клиника по гинекология и акушерство и все пак нито един от дребното наличните модерни контрацептиви в страната не е в позитивния лист с медикаменти, оповестява телевизия Телма.

Изследванията демонстрират, че 36 % от момчетата и 3 % от девойките на 15 години към този момент са имали полов опит. Но единствено от 20 % от девойките и 62 % от момчетата измежду албанското население и от 64 % от момчетата и 52 % от девойките измежду македонското население употребяват защитни средства при полов контакт, което значи, че всички други връзки са рискови, споделя Весна Матевска, програмен управител на Асоциацията за здравно обучение и проучвания ХЕРА в Северна Македония.

Според Асоциацията страната би трябвало да записва медикаментите за медикаментозен аборт допустимо най-скоро и всяка година да усилва бюджета за тяхното набиране посредством Превантивната стратегия за майки и деца, тъй че дамите отвън Скопие също да могат да употребяват тази здравна услуга. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР